HOME ABOUT ME EXCHANGE BANNER FACEBOOK TWITTER DASHBOARD

Friday, September 9, 2011

Aidilfitri 2011~

Assalamualaikum semua.

Rasanya tak terlambat lagi aku nak story pasal Aidilfitri aku pada tahun ni. So, jom lah baca kisah aku di Aidilfitiri 2011 kali ni. Aidilfitri keluarga aku macam biasa. Secara bersederhana je. Tiada yang menarik macam orang lain. Apa apa pun, aku tetap happy dapat berkumpul dengan keluarga aku. :D

Hari Raya Pertama :




Ini lah gambar family kecil aku. Seperti yang semua tahu, aku ada 3 orang je adik beradik. Kakak dah kahwin, aku yang ke 2 dan seorang adik perempuan. Thanks to Pak Li sebab tangkapkan gambar family kitaorang. Tengok lah gambar kat atas tu, abah aku memang susah sangat nak pakai baju Melayu. Dia pakai baju kemeja dengan kain pelikat. Abah aku ni memang pelik sikit. Macam biasa, family aku memang tak ada tema tetap. Cuma tak tahu lah kenapa baju aku, ayong dengan ain sama pulak warna tahun ni. Secara kebetulan je. :D


Yeah, ini lah aku. Gambar ni bukan gambar raya pertama. Ni gambar masa raya di kampung. Comel tak ?? Hehe. Pipi aku tembam! :p

Ini lah tetamu yang datang masa hari raya pertama. Ni keluarga mertua kakak aku. Agak ramai dan rumah aku kecik. So, terpaksa lah ada yang kena duduk kat luar. Kat luar tu da disediakan kerusi untuk duduk. Sebab da tahu kat dalam tu ruangnya kecik! :)

Sedang menikmati hidangan yang disediakan.. :D

Ni lah antara hidangan pada hari raya pertama : Antaranya Lontong, Lemang, Rendang Ayam, Laksa, Daging masak hitam dan macam macam lagi. Tak ingat da. Selalunya raya pertama ni family aku masak Nasi Dagang. Tapi entah kenapa menu utama tu ditukar kepada Laksa pulak. Lagi pun bukan aku yang masak, abah dengan mama yang masak. Makan je lah. Apa apa pun, memang sedap lah! :D

Ni kakak aku, abang ipar dan anak sedara, Fifi dan Haikal. Tahun depan akan bertambah lah sorang laki. Tak nampak perut kakak aku tu buncit ?? Ada baby ye. Da 4 bulan ++.. Doakan lah dia selamat melahirkan baby ketiganya bulan Mac 2012 nanti.. :)

Hari Raya Kedua :

Hari ni family aku pulang ke kampung di Kuala Kangsar, Perak. Bertolak pada pukul 10 pagi dan selamat sampai pada pukul 2 petang. Sampai je kampung, beraya rumah saudara mara kejap. Sampai je rumah opah, masing masing kepenatan, so rehat sampai lah ke malam. Family Mak Yang semua pergi beraya.

Malam tu kami semua ke Kuala Kangsar. Sebelum tu singgah kat rumah Mak Ngah Aini. Makan Nasi Impit dan Lontong. Memang terbaik lah! Tengok lah gaya aku makan tu. Tak sopan langsung. Aku pun tak sedar siapa yang ambil gambar ni.


Masing masing sedang khusyuk menikmati juadah yang disediakan.. Hoho.. Yummy! :D

Ini lah penyeri masa di kampung : Haikal, Fifi, Shakira, Syafiqah, Syasya dan Yaya..

Hari Raya Ketiga :

Awal pagi, semua bangun dan sesi mengemas kawasan rumah opah pun bermula. Nak letak gambar, tapi tak bole sebab semuanya tengah seksi. HAHA. Da siap kemas, kami pergi mandi sungai. Macam biasa lah, rutin harian bila balik kampung. Tak sah kalau tak mandi sungai. Yang ni lagi tak bole letak gambar. Nanti ada yang terkeluar biji mata. Bukan lah seksi mana, tapi tak molek orang tengok! HEHE.

Ni pada waktu malam. Dekat rumah Pak Cu. Masa ni family Mak Yang nak balik Kuala Lumpur da. Sebelum mereka pulang, celebrate birthday abang iparku yang ke 29 pada 1 September lepas. Makan kek je. Then makan Laksa kat rumah Pak Cu.

Fifi memang akan menyibuk kalau orang nak potong kek. Dia cakap birthday dia. Dan dia akan marah kalau cakap birthday orang lain. Hoho. APA PUN TAK BOLEH! :D

Bersama adik tercinta. Erkk, cinta ke ?? HAHA. Aku pakai baju SB. Comel tak ?? :p

Sesi bermanja mama dan abah semasa di rumah Pak Cu. Abah nak suap mama kek, tapi mama pulak tak nak. Dia cakap, nanti nampak gigi dia yang tak cantik tu. Pelik pelik je mama aku ni. :)

Hari Raya Keempat :

Hari ni kami sekeluarga pulang ke rumah. Bertolak jam 3 petang. Pagi tu pergi beraya dulu rumah jiran opah. Tapi maaf lah, tiada gambar. Gambar Fifi dengan Haikal ada lah. Family aku ni jenis yang tak suka sangat bergambar. Aku pun kurang sikit bab bab bergambar ni. Sebab tu tak banyak gambar. :)

Itu lah serba sikit cerita raya aku kali ni. Biasa biasa je. Tak lah gempak macam orang lain. Apa apa pun, aku happy sangat dapat jumpa saudara mara aku semua. Bukan senang nak berkumpul. Setahun hanya sekali je. Memang happy lah.

Aku tak beraya sangat sebab raya ke 6 da kena balik UiTM. UiTM sentiasa menunggu ketibaan aku sampai lah tahun depan. Malas nak balik, tapi apakan daya. Aku masih ada tugas. Macam biasa lah, aku menangis. Tapi kejap je.

Malam nak balik tu, bas buat hal. Sepatutnya bertolak jam 9.30 malam. Pukul 11 malam baru bertolak. Sakit hati je. Selamat sampai UiTM pukul 5.30 pagi. Kalau sampai lambat, memang nak kena lah kan. HEHE.

Okay lah. Itu sahaja cerita aku. Da terlebih panjang pulak. HEHE. Thanks pada yang sudi baca. :D

Till then~


3 comments:

Terima kasih. :)

© Copyright 2013 Reserved to Atul Rahim l Designed by DayangDeno
Nota: