HOME ABOUT ME EXCHANGE BANNER FACEBOOK TWITTER DASHBOARD

Monday, January 17, 2011

Bersyukur Dengan Nikmat Yang Ada ~

Assalamualaikum semua.
Alhamdulillah, dapat jumpa lagi.
Sangat merindui blog ni dan rakan rakan blogger.
Baru je balik kelas pukul 4 tadi.
Well, macam biasa. Online dulu.

Hari ni kelas start pukul 8 pagi.
Kelas MAF or costing.
Okay je. Bincang pasal latihan Contract Account.
Madam cakap hari rabu ni ada Quiz 1.
Ohh, okay. Balik ni study lagi.
Sebab da banyak buat latihan, so, balik ni buat lagi.
Nak dapat full mark. :)
We must aim for the best, right ??

Kelas ECO macam biasa je.
Kelas BEL best sebab mesti kena buat presentation.
Kira macam practice lah kan.
Sebab for this semester, kena buat 4 presentation.
So, kena banyak practice. Best lah.
Boleh improve english, our confident level.
I really love it.
And, I love you, Madam Marhaini :)

Tadi Madam ada cerita pasal kisah suami isteri ni.
Madam dengar kat radio IKIM FM. Kalau tak silap lah.
Ada sepasang suami isteri ni, isteri dia memang seorang isteri yang sangat perfect.
Kira tak ada apa yang salah pada isteri dia, which is very good.
Then, isteri dia mengandung and they hope they will get a baby boy.
And alhamdulillah, their first baby is baby boy.

They are so happy. Everything is complete for their baby.
Bila anak dia da berumur 2 ke 3 tahun macam tuu lah, dia dapat tengok, perangai anak dia berbeza sangat dengan perangai dia.
Perangai dia kan dia seorang yang kemas, everything must be perfect.
But, anak dia tak macam dia.
Anak dia suka bersepah. Barang barang berterabur sana sini.

1 hari tuu, ada tetamu nak datang rumah.
Dia kemas rumah tuu memang bersih lah.
Sebab tetamu nak datang kan. Then dia pergi masak.
Lepas je habis masak, dia pergi ke ruang tamu, tengok rumah dia bersepah sangat sangat.
Dia pun da hilang sabar dan kejar anak dia.
Nak marah anak dia lah.
Anak dia lari, lari sampai ke luar pagar.

Bila da sampai ke luar pagar tuu, dengar 1 bunyi.
Dia tengok anak dia da kena langgar dengan kereta.
Dia cepat cepat ambil anak dia bawa pergi hospital.
Tapi malangnya, anak dia da meninggal.
Dia pun tak boleh nak buat apa.

Apa yang boleh disimpulkan di sini, kita kena bersyukur dengan apa jua nikmat yang diberi olehNya.
Nikmat yang diberi boleh hilang sekelip mata sahaja kalau da ALLAH inginkan.
Macam cerita tuu lah. ALLAH da kurniakan kita dengan anugerah seorang zuriat, walau jahat mana pun dia, walau nakal mana pun dia, kita kena bersyukur.
Sama jugak dengan kita, kalau kita ni dari golongan berada, jangan lah sesekali nak berlagak atau megah dengan apa yang kita ada.
Sesungguhnya itu semua pinjaman dari ALLAH SWT.
Kalau DIA nak tarik nikmat tuu, DIA boleh tarik sekelip mata.

Sama jugak kalau kita ni canti ke, handsome ke.
Jangan lah nak megah dengan kecantikkan kita tuu.
Kalau megah sangat, tiba tiba je accident ke, kaki patah, muka jadi apa ke, kecantikkan tuu akan hilang juga.
Betul tak ??

Atul pun terfikir, kenapa atul tak bersyukur dilahirkan begini.
Sedangkan atul lengkap, semuanya ada.
Ni atul pendek, nak jadi tinggi.
Gemuk nak jadi kurus. Nampak sangat atul tak bersyukur.
Tengok orang kaya, fikir pulak, kenapa aku tak kaya macam orang tuu.
Ya ALLAH, tak bersyukurnya aku dengan nikmat yang diberikan selama ni.
Rasa insaf sangat.

So, bersyukur lah dengan apa yang kita nikmati sekarang ni.
Jangan menyesal di kemudian hari.
Sampai bertemu lagi. Assalamualaikum :)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih. :)

© Copyright 2013 Reserved to Atul Rahim l Designed by DayangDeno
Nota: